Musik

Capoeira

Sul da Bahia Danmark

Capoeiras Musik og instrumenter


I Capoeira, er sang og musik lige så vigtig som selve kampen eller indlæring af bevægelserne.

At være en sand capoeirista indebære at man er i stand til at synge,spille instrumenter og kende bevægelserne samt deltage i en Roda.

Rytme er hjerteslag af capoeira og sang er sjælen. Musik kan få et spil til at foregå hurtigt og hårdt, den kalder capoeiristas til at udføre akrobatiske bedrifter eller minde dem om gamle traditioner og historie.

Uden musik og sang, er capoeira ikke komplet.

Berimbau


En Berimbau er af afrikansk oprindelse og er en uundværlig ingrediens i capoeira.


Berimbau er et symbol for capoeira. En Berimbau "kommandere  Rodaen" og ved at spille en passende rytme afgøre den hvilket slags spil der spilles (Angola, regionale osv.)


En Berimbau ligner en bue tæt bundet med en arame, som findes på indersiden af et bil dæk. Den runde hule cabaça er bundet til akslen af Berimbauen for ekstra resonans. Strengen bruges til at sikre cabaçaen til Berimbauen og bruges også til at afbalancere Berimbauen på lille fingeren. Lyden er skabt ved at slå på aramen med en lille træpind som kaldes en baqueta. En vævet raslende Caxixi holdes af samme hånd som baquetaen.

Pandeiro

En pandeiro stammer fra det østlige Afrika. Pandeiro anses for at være det komplette slaginstrument, fordi den har lav, medium og høje toner. En pandeiro er lavet af gedeskind, træ og fem sæt af bjælder.

Pandeiroen blev først indført i samba som en rytmisk base og senere bredte den sig til hele Brasilien hvor nye rytmer opstod.

Pandeiroen ses over alt i Capoeira Rodas.

 

Atabaque


En Atabaque er en stor tromme, der anvendes i de fleste Capoeira  Rodas. Huden er lavet af ko skind strammet af metalringe, reb og træ kiler.


I en capoeira Roda bruges er den grundlæggende rytme på en Atabaque meget lig rytmen på en Pandeiro.